Tänk Systemiskt

För att skapa en framåtlutad, nyfiken och nyskapande organisation - en stigfinnarorganisation - räcker det inte att enbart förändra ledaren.

För det är svårt för en ledare att förändras utan stöd från sina medarbetare. Gruppen måste acceptera att ledaren förändras och ges möjligheten att förändras i takt med sin ledare.
Så utveckla ledaren isolerat från gruppen kommer i och för sig att funka, men görs det tillsammans med medarbetarna skapar det mästerskap.



Under 80-talet jobbade jag med att förändra medarbetarnas attityder, där ledaren satt som beställare och ibland fick svårt att hänga med när medarbetarna börjad ta initiativ och ställa krav. Ibland skapade det sån osäkerhet hos ledaren att hela processen bromsades upp.

Under 90-talet blev fokuset det omvända. Vi jobbade med att utveckla ledarna. Det fanns allt möjligt, populärast var nog situationsanpassat ledarskap. Modellerna fokuserade på ledarskapet och gav god effekt. Men idag, i takt med att kraven skruvas upp så är det dags för ledarskapsutvecklingen att ta ett steg till.
Det är här som systemisk ledar- och organisationsutveckling kommer in.

Ett systemiskt angreppssätt ger en kraftfullare och mera ändamålsenlig utveckling av både ledare och medarbetare. De gör utvecklngsresan tillsammans. En resa som innehåller både komponenter av personlig utveckling, synliggöranade av varandra och grupputveckling, men de skapar också gemensamma bilder av det som skall åstadkommas.

Så nöj dig inte med att bara fokusera på ledarens prestationer. Det hjälper en bit på vägen, men den kommer inte att skapa den kultur som krävs för att ta dig till mästerskapet. Inte nu längre.

Vi hörs!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0