Vilket tryck

Hade en workshop med 62 deltagare igår. Tillsammans tog vi oss in i 2017 och kollade läget. Det var många tekniker med ganska hög medelålder. Lätt att tänka att den kreativa höjden blir lidande. Men inte, tvärtom. Medan jag stod där under workshoppen så fick jag samma upplevelse som en chef inom textilindustrin. De kan ofta bedöma fabrikens produktivitet genom att lyssna. De ljud jag hörde igår var kreativitetens buller och vilket buller. Vi skapade en ny framtid tillsammans. Vi var alla där - i framtiden - och nu vet vi alla hur vi skall komma dit igen. Kul.


Hur du är som ledare? Ett tips från Göran Johansson

Här kommer ett tips från Göteborgs starke man fd Kommunstyrelsens ordförande.
För att få reda på hur du är som ledare passar du på när någon stannar hemma och sjukanmäler sig. Ring direkt och lyssna mycket uppmärksamt på det som sägs och hur det sägs, så får du svaret på hur du är som ledare.
Citatet är hämtat från http://www.ur.se/play/155252.

Heja Adam, jag är djupt imponerad

Igår lyssnade jag på Adam Friberg, du vet han som startade Weekday, Cheap Monday och Monki.

En av de bästa föreläsningarna i år.

Jag bär med mig mycket. Allt från storytelling, tankar om ledarskap, att det är bättre att be om ursäkt än att be om lov. Kommentaren - Det kan man väl inte få fängelse för, eller kan man det (När han berättade om ett av sina planerade hyss)?Var underbar.

Men det som jag verkligen vill lyfta fram, är diskussionen om strategisk planering. Hans lilla (lilla och lilla förresten) företag har köpts upp av HM med de småkrockar i kultur som det alltid innebär. Bland annat berättade han om olikheter i strategisk planering. HM:arna vill enligt honom fokusera på problem utgå från nuet och lösa allt ända in i framtiden. Medan han ansåg att det fanns mycket mer energi i framtiden och att börja där. Är man överens om framtiden och börjar gå mot den så löser det sig på vägen. Nuvarande forskning ger honom rätt. Att börja i framtiden är mycket kraftfullare och påverkar våra hjärnor på ett sådant sätt att det - blir som man tänker (ja, jag vet att det är Olof Röhlanders slogan). Förutsättningen är att man har ett gäng runt sig som man kan lita på. Tillsammans vet de att de löser alla problem som kan dyka upp. Att skapa ett sådant gäng handlar om tillit - medveten tillit.

Ännu mera imponerad blir jag när jag inser att de ligger tidigt i utvecklingskedjan. Deras kunder är "Pilots" och "Early adapters"  de lämnar när "Majority adapters" kliver in. Så de lämnar där andra företag normalt "cashar" hem.



Ledare har det inte lätt enligt Alf Rehn, professor i företagsekonomi

Som sagt inte är det enkelt. Är svaret situationsanpassat ledarskap? Man är allt, men inte hela tiden.
---
"När man gör en studie över vad folk förväntar sig av en ledare får man alltid djupt konfliktfyllda svar. Det man förväntar sig av en ledare är att han är rättvis, lyssnar på folk, tolerant och upplevs att inte använda makt brutalt. Men å andra sidan säger folk också att en ledare skall kunna peka med hela handen, skall kunna fatta beslut och kunna agera. Det två sakerna är i konflikt med varandra. En ledare som försöker vara rättvis hela tiden kommer inte att fatta något vettigt beslut. Han/hon kommer hela tiden sitta i möten och fundera över; är det här rättvist för alla? Å andra sidan en ledare som hela tiden tar beslut, pekar med hela handen och drar en linje kommer att anklagas för att vara lite orättvis och upplevas som maktfullkomlig. Ledare har det rätt svårt på många sätt, dvs de förväntas göra många saker som står i paradox med varandra." (Alf Rehn, Professor i Företagsekonomi Åbo Akademi Universitet).

Själen måste hinna med

Det berättas om Livingstone att när han i flera dagar under högt tempo hade vandrat mot Kilimanjaro och upp för dess sluttningar, hade bärararna efter en rast suttit kvar. De satt i över ett dygn innan en allt mer irriterad Livingstone dristade sig till att fråga varför de inte fortsatte. De svarade att de väntade på sina själar. När jag hörde den berättelsen såg jag framför mig hur själarna svävade uppför sluttningen för att finna sina kroppar.

--

Stora förändringsprocesser fungerar på samma sätt. De har ett visst tempo och behöver sin tid, för att själen skall komma med. Processen kan stanna av om man inte driver den, men den är svår att forcera framgångsrikt. De som har försökt har nästan alltid drabbats av stora problem. Själen har sitt tempo, inte alltid lika högt som vi vill, men så är det nog. Ett framgångsrikt förändringsarbete tar hänsyn till själen, väntar in och fortsätter tålmodigt, målinriktat och enträget.


Hoppet står till småföretagen

Sitter här och funderar på vilka som klarar av att skaffa sig en företagskultur som bygger tillit istället för rädsla. Kreativitet istället felfrihet. Medvetenhet istället för styrka. Det kan väl inte vara så att de enda som rimligen klarar det är ett mindre företag som bestämmer sig för att växa så att det knakar. Troligen för att alla har kul på jobbet, drivs av gemensamma värderingar och kan börja från början. Det måste finnas andra.
----
EFTERLYSNING! Behöver exempel på storföretag som har en öppen och kreativ miljö som bygger på tillit och medvetenhet. Hör av dig och berätta.

Varför jobba strukturerat med värderingar?

Därför att i framtiden kommer framgångarna av den personal du kan attrahera och behålla. De bästa kommer att välja de företag som har värderingar som de kan ställa upp på.
----
Det hela blir väldigt enkelt. De som har den bästa laguppställningen, drivs av gemensamma värden och har mogna ledare vinner. Det är inget som kommer av sig själv, utan kräver systematiskt kulturarbete.
Allt för många är kvar i industristrukturen och den håller på att tas över av lågprisländer med lika utbildad personal som jobbar för mindre än hälften.
Vi kommer allt mer att  konkurrera med kreativitet, samarbete och värderingar. Det kommer att kräva helt andra saker av ledarskapet. Börjar vi nu så kommer vi att vara redo om 5-10 år. Det börjar bli bråttom.
Om du inte tror mig kolla in vad Fredrik Häréns säger om det hela. Men kom ihåg två saker som han inte tar upp:
Nationalekonomiskt är det inte ett nollsummespel, dvs om någon vinner så förlorar någon annan.
Richard Florida menar att framtiden ligger i kreativitet. Kreativ är man om man känner sig trygg och stimulerad.

http://www.youtube.com/watch?v=yH6-ihF2E48


Överdos av styrning

Du bara måste läsa Johan Åkessons och Sven Siverbos artikel om överdos av styrning. Den är viktig, innehåller inga svar, men sätter fingret på vad kontrollbehov eller rädsla gör med våra organisationer och ledare.
Mitt svar är tveklöst följ upp ekonomin, men styr på värderingar, mål och beteenden. 

Jag visste det...

..eller vi är ju många. Nu även McKinsey.
https://www.mckinseyquarterly.com/Organization/Change_Management/What_successful_transformations_share_McKinsey_Global_Survey_results_2550

En av coachens utmaningar

"Coacha människan inte problemet" är en av coachningens grundteser. Men hur lätt är det då? Väldigt ofta ligger förväntan att vi skall lösa problemet och det ska vi. Men vägen skall gå via klientens inre, inte mitt. När klienten säger "Men säg hur jag skall göra?" är det nästan en fysisk känsla att hindra sig själv från att komma med svaret och i stället komma med en undersökande fråga till.
Känner du igen dig? Då jobbar du nog med coachning eller någon form av medvetet ledarskap.
Jag kan ibland se frustrationen i klientens ögon - för helsicke människa ge mig en lösning och gör det nu!

Ja, faktiskt

"If we treat people as they are, we make them worse, If we treat them as they ought to be, we help them become what they are capable of becoming." (Johann Wolfgang Goethe 1749 - 1832)

Läste Joseph O'Connors bok "How coaching works" och stötte på det här citatet. Bra bok förresten, om du håller på med coachning eller ledarskap.

Hjältechefen

Onda cirkeln:
Chefen tar på sig allt för stort ansvar och engagerar sig för djupt i detaljfrågor --> Medarbetarna får svårt att engagera sig därför att det är dålig efterfrågan på deras erfarenhet och kreativitet. --> Chefen ser oengagerade medarbetare. -->Hjältechefen känner att han måste engagera sig ännu mer.
För medarbetare och överställda chefer är det bekvämt att ha en hjältechef. Leder det till mästerskapet? Det beror på chefens arbetskapacitet, inte medarbetarnas.

Favorit i repris

Ok, ni har sett den förr, men den förtjänar att ses flera gånger. Som en påminnelse liksom.

Did you know? http://www.youtube.com/watch?v=cL9Wu2kWwSY&feature=related

Är överlevarna de som klarar paradigmskiftet?

Från jordbrukarsamhället, industrisamhället, informationssamhället till Creativity Age (Richard Florida) eller Consiousness Age (Richard Barret). Det får konsekvenser på företagskulturen.
Viken företagskultur ger kreativitet och prestationer baserat på värderingar (Barret tror att nyckel är gemensamma värderingar).
Hmmm, vi vet ju att Google styrs så, Patagonia med, IKEA är med på ett hörn och Visa - det går ju rätt bra för dem.
Finns det exempel på motsatsen? De som styr på balansräkning? Hur går det för dem?
Håll ögonen på Lindex. De är på gång. Kan bli nå't. Vi håller tummarna. Go for it!
Här är länkar till Florida och Barret:
http://www.creativeclass.com/richard_florida/
http://www.valuescenter.com/
Barrets evolutionsbild från jordbrukarsamhälle till nu

Ännu en felrekrytering

Läst i Di:
"Vd på Digital Vision blev kortvarig
2010-03-08 14:00
Teknikföretaget Digital Visions vd Michael Freudenthal lämnar sin post med omedelbar verkan."


Om inte styrelsen känner sina värderingar och vilken kultur de representerar. Om inte företagets kultur och vägledande värderingar är kända hur skall då en VD rekrytering lyckas? En misslyckad rekrytering kostar ju en slant.
Jag önskar att fler får upp ögonen för företagskulturens betydelse för framgång och rekrytering. Börja mäta företagskultur nu, det går och är lätt. Det är billigare än ekonomisk mätning och ger en rejäl avkastning.

Nu även på Facebook

I jakten på att finna diskussioner om ledarskap, coachning och företagskultur ger jag mig in på Facebook.

UR har en programserie som handlar om ledarskap. Mycket intressant. http://www.ur.se/Vuxen/Radio/Bildningsbyran-Ledarskap/

RSS 2.0