Det är våra skattepengar

Att ledarskapet i politiskt styrda organisationer är svårt visste vi, men att det är nästan omöjligt visste jag inte. I dagens GP skriver överläkarna på NU-sjukvården om " Inkompetenta politiker ödelägger sjukvården".
Eftersom jag själv för många år sedan var inblandad i förändringsarbete inom NU-sjukvården så ger den här artikeln mig två perspektiv. Det ena är att politikerna faktiskt är inkompetenta. Eller snarare inte kan hålla fingrarna borta från det som fackmänniskorna gör bättre. Det andra är att då, för många år sedan, var många läkare rigida och helt ointresserade av förändringar som hotade deras autonomi, oavsett vilken inneffektivitet det gav upphov till. Det är svårt nog att leda en professionell organisation när man bara har ett mål - lönsamhet. Hur svårt skall det då inte vara när man, som inom offentlig förvaltning, har många mål och huvudmän.
-
Jag väntar på den dagen ett verkligt förändringsarbete som styrs från verksamheten med mål från politikerna utan rädsla som största drivkraft kommer till stånd. Jag vet precis vilka element som behöver vara med för att de skall lyckas. Frågan är om modet finns. Allt medan vi övriga väntar på vår operation eller vad det nu kan vara.
Lösningarna är inte industriella, en myt som länge varit förhärskande.

Det här väcker hur många frågor som helst

Idag när jag i lugn och ro sitter i bilen och slår på radion får jag höra sociologen Roland Paulsen prata om "tomt arbete" i vetenskapsradion. Han har studerat hur vi maskar på jobbet. Bland annat berättar han om en projektledare som bara hade 15 minuters?!! arbetsinnehåll per dag, men inte vågade tala om det av rädsla för att förlora sitt jobb.
När jag hörde det kände jag mig som Annika Lantz dvs en miljon frågor dök upp i huvudet samtidigt. Finns det här? Hur vanligt är det? Vad gör vi åt det? Diskuteras det? Vad säger det om organisationen? Vad säger det om ledaren? Vad säger det om medarbetaren? Vad säger det om kulturen? Hierarki, stuprör, osynlighet?
-
När projektledaren till slut tar mod till sig och berättar för sin ledare om situationen, vad tror ni att ledaren gör då? Vilka alternativ finns? Vilka signaler vill man ge till övriga i organisationen? Finns det fler som har det på samma sätt?
Jo ledaren drar ner tjänsten till 50%. Så den anställde projektledaren blev 50% arbetslös. Intressant reaktion.
-
Länk: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1302 Samma program som det som handlar om "Droger och dildos under antiken" spola fram till mitten av programmet ungefär. Tankeväckande.
-
För övrigt anser jag att det är dags att börja budgetera och följa upp företagsvärderingar.

Evolutionen fortsätter

Jag har tidigare pratat om Barret och hans syn på utvecklingen av vår tid. Senast var den 9 mars när jag funderade över överlevarna. Känner att det börjar bli dags att plocka in lite Barret igen. Han är ju rätt på det, tycker jag. Varje tid har ju sina nyckelord, så även vår. Barret har gjort en liten jämförelse som jag hoppas ger en ännu djupare insikt om det vi stå inför.
Bredd 500 dpi
För övrigt anser jag att det är dags att börja budgetera och följa upp värderingar.

Don't be afraid of new ideas

Don't be afraid of new ideas. Be afraid of old ideas. They keep you where you are and stop you from growing and moving forward. Concentrate on where you want to go, not on what you fear. (Anthony Robbins)

Sagt av en ledare om coachningsresultatet

"Jag flyttade fokus från mig som problemlösare till att fokusera på att göra medarbetarna till problemlösare"

Första dagen efter en lång ledighet

Tittar igenom veckans aktiviteter. Mycket coachning. Precis innan jag gick på ledigheten hade jag en diskussion med en VD om vad man kan förvänta sig av kvinnliga ledare. Han hade rekryterat en ung kvinna, utan tidigare ledarerfarenhet till en klassiskt manlig bransch, med flera män i övre medelåldern. Själv var han besviken över att hon inte tog för sig mera. Min fråga till honom var då: Finns det någon skillnad på kvinnligt och manligt ledarskap? Insikten efter en stunds diskussion var att förutsättningarna för en ensam tjej bland ett gäng gubbar är tuff och att det kräver ett rejält stöd från alla runtomkring. Inte för att hon inte är kompetent utan för att det finns så många föreställningar att ta sig förbi. Inte bara manligt/kvinnligt utan även generation, tradition, självbilder och mycket mera. Jag lämnade en VD med något tankfullt i blicken, jag är nyfiken på vad som kommer att hända härnäst.

Påskledigt - men den här artikeln är värd att dela med sig av

Fungerande kontorsmaskiner och friskvård är viktigast för att att vara harmonisk och effektiv på jobbet.
Läs den här artikeln:http://www.gp.se/ekonomi/1.344068-friskvard-viktigast

RSS 2.0